Климатици ЕХО

Полезна информация за климатици Daikin.

Какво трябва да съобразим в избора на климатици DAIKINЕ

В избора на климатик, много от хората са затруднени водейки се по множеството параметри. Да се съобразят всички дадености на един климатик не е така лесна задача, ето защо избирайки точният климатик всеки трябва да има идея, от какво именно се нуждае и с кое трябва да се съобрази преди покупката.

Климатици DAIKINЕ представят някои от характеристиките, според, които трябва да се избира:

Един от основните параметри, които се следват е каква външна температура се очаква, за да работи той ефективно. В случая е, от значение мощността, която се отдава в помещенията, в резултат от климатика. Тя силно зависи от температурата навън. Мощността трябва да е изчислена за по-екстремни ситуации и конкретно в случая при възможно най-ниски температури. Съществуват две неща, които трябва да бъдат съобразени – температурите навън, загубите на топлина в помещенията и съответно нуждата от по-голям обем отделена топлина. Или казано по-друг начин, колкото по-студено е навън, толкова и мощността на климатика, трябва да е по-ниска. Това се дължи и на работата на климатика, който черпи въздух от вън затопля го и го внася вътре. Подплатено това с пример звучи така:

Когато температурата на вън е 0 градуса, то и топлина вътре е по-голяма; когато температурата на вън е минус 10, то мощността следва да е по-голяма, за да запази и поддържа високи нива на топлина вътре; нещата не са сходни и когато температурата на вън падне при минус 20, съществува топлина, но тя е значително по-малко в сравнение с тогава, когато достига плюс 10.

Важните неща за избора един климатик се свеждат още до:

Вида и размера на помещенията. По този признак се разделят на климатици, които най-често биват използвани за малки офиси, докато професионални климатици се използват в големи помещения като офиси, ателиета, магазини, ресторанти и на всякъде, където се изисква топлинни с мощност до 20 kW. За по-големи мощности съществуват различни системи. Най-използваните са MRV, VRF и water chillers. Климатици с такива параметри поддържат и значително по-високи мощности, а това обяснява и висока степен на надеждност, добра енергийна ефективност, по-високи цени и т.н.

Един от най-използваните типове климатици са split. Те са подходящи, както за домашни условия, така и за места, където площта не е голяма, а разхода на електрически ток е нисък. За енергоспестяване се използва инверторен климатик или обикновен климатик. На пазара вече съществува многообразие от високо-ефективни климатици с коефициенти от трансформация 5, или т. нар. хибридни DC технологии и DC инвертори.

И въпреки всички упоменати по-горе критерии, които следва да се вземат под внимание в избора на климатик, то мнението на специалиста по климатици остава най-ценен съвет. 

Още в тази категория: « 4 основни неща за климатици