Климатици ЕХО

Полезна информация за климатици Daikin.

4 основни неща за климатици

Климатиците се различават не само според модели и марки, но и множество други характеристики. Разгледани от позиция на енергийна ефективност те се делят на класове. Както и при останалите уреди работещи на електрически ток, така и при климатици класификациите зависят от енергийната им икономичност.

  1. Енергийната ефективност е свързана пряко с разходи за експлоатация на самите климатици и оказва влияние над околната среда. Не е за пренебрегване и момента, че използвайки климатик, пестим природни ресурси като природен газ и нефт, а наред с това имаме в дома или офиса модерен климатик.
  2. Пестейки природните ресурси всеки става част от един съвременен свят. Щом става дума за климатик, то от значение ще е и това, какво електричество гори той. В случаи, че климатиците са много, то консумацията на електричество ще е много по-голяма. По този начин били ползвани различни генератори, а дори малката разлика в консумация има директно отражение над крайната сметка за ток.
  3. От значение и определящ фактор за вида технология се оказва и метода, по който е произведен копресора. Компресорът е част в климатиците, която е водеща и може да се определи сред най-важните агрегати. Така неговия тип е определящ фактор за функциониране на климатик. Така те се определят обикновени и инверторни климатици. Сами по себе си инверторни климатици се делят на DC инвертор и AC инвертор, а през последните години най-произвеждани са DC инверторни климатици. AC инверторни климатици могат да се открият в остатъчни единици на пазара.
  4. Важно за всеки тип климатик е мястото му на разположение. Монтажът на вътрешни тела се дели на стенни, прозоръчни, подови, дъктове, таванни и мобилни климатици. Като цяло мобилни климатици не налагат монтаж, а биват поставяни в стаята. Така зад всеки мобилен климатик излиза задна тръба, която наподобява въздуховод, а през нея излиза топлия въздух. Действието на климатика изисква въздухът в стаята да е затоплен, докато трае самото охлаждане. Топлият въздух се изнася през тръбата. Споменатата технология представлява голям недостатък за мобилни климатици, при които охладеният въздух се изхвърля навън след затопляне, а това си е известна загуба. Значение има и брой на вътрешни тела.

Така например към едно външно тяло, могат да бъдат включени няколко вътрешни тела. Щом е изпълнено това условие, климатика се нарича split или „сплит“. В другият случай той е multi-split.