Климатици ЕХО

Полезна информация за климатици Daikin.

Трансформация на Daikin и еволюция в климатиците

Компания Daikin е основана в 1924 г. от японският инженер Акира Ямада в Осака, Япония. Фирмата Дайкин стартира като химическа корпорация, като основният интерес е насочен към климатичните системи. С годините, тя разнообразява дейността и производствените процеси, прилагайки и богатият опит във флуорната химия. Дайкин закупува OYL Group и McQuay International, през ноември 2006 г. Това я превръща в преръща във втори най-голям производител сред създателите на домашни климатични и вентилационни системи в света. Тя се нарежда на второ място след "Carrier Corporation".

Години наред създателят на първият климатик Уилис Кериър продължава да работи в сферата на климатизацията, а не след дълго се превръща и в най-силният работодател за Ню Йорк с основаната от него компания за климатици Carrier Air Conditioning Company. Една част от бизнеса си той премества дори в Япония. През 1921 г., Кериър патентова машина, при, която компресорът използва сила центробежна и подобна на водна помпа, която компресира хладилния агент. Тя е смятана за първата машина с практическо приложение. Преди този етап са се използвали бутални компресори на хладилните агенти за компресиране, а те били захранвани с амоняк. Не само механизмът на работа на някогашните климатици бил променен, но и дизайнът му. Той придобил изцяло нов вид и това било прогрес за дотогавашното му развитие. През 1924 г. започва използване на това устройство, наречено климатик като средство за осигуряване на комфорт. От историята на компанията и създаването на първият климатик е известно още, че първите 3 тела били монтирани в Детройт на магазин през 1924 г. Това дело било прието с голям интерес от страна на потребителите, нашумява и се превръща в истинска сензация появата на климатици. Те започват да се монтират не само на магазини, но и по американските кина. Още няколко години по-късно през 1928 г. Уилис Кериър създава и монтира климатик за домашна употреба, който можело да си позволят само заможни хора.

Четири години по-късно в технологията на климатиците била вмъкната нова по-съвременна и безопасна течност, вместо амонякът. Той бил заменен с фреон. Последният не вредял на човешкото здраве, но пък унищожавал озоновият слой. За създаването му дело има Томас Мидгли, който бил подпомогнат от Чарлс Франклин Кетеринг през 1932 г. и открива търсената формула.

След Втората световна война развитието на климатици домашни условия се забавя, но това не трае дълго и те отново се завръщат още по-завладяващи и желани от домакинствата.