Климатици ЕХО

Полезна информация за климатици Daikin.

История на климатици и марката Daikin

Историята на първият климатик започва в минали векове. След създаването им климатиците търпят голяма еволюция, за да достигнат в наши дни във вида, в който днес ги имаме в домовете. Историята на марката Daikin идва от създателят й Дайкин Индъстрис Лимитид. Тя е японска мултинационална компания с осезаемо присъствие в Китай, Япония, Австралия, Индия, Европа, Югоизточна Азия и Северна Америка.

В наши дни Дайкин има осем подразделения, които са тясно специализирани в областта на:

Климатични системи, охладителни системи, химикали, хидравлични флуиди, транспорт, Полупроводниц, Електроника и Отбранителна индустрия.

За историята на първият климатик данни съществуват още в XIX в. Тогава се заражда идеята за създаване на машина, чието устройство да управлява и контролира климата в помещенията. Идеята била дело на Уилис Кериър, американски инженер и изследовател, който намира и приложение за нея в практиката, за разлика от много свои предшественици, които само експериментирали. Така се появява известният днес климатик, без който живота ни е немислим, както с горещините, така и когато температурите на вън паднат под нулата. Кериър създава прототип на машина, който като първи опит бил значително много габаритен от познатите ни днес климатици, но с това било посято семето на механизмът задвижващи и регулиращ въздуха днес.

След 1901 г., Кериър се дипломира успешно и започва работа в Buffalo Forge Company към отдел за създаване на системи за изсушаване на кафе и дървен материал. Не след дълго той създава модел, с който се пресмята отоплението в системата. Самият принцип на работа бил, чрез обратно охлаждане и като разлика при използването на термопомпата е неговото разположени за топла и студена част. По този начин Кериър се прославя и заема по-висок пост в компанията, за която работи, а там от своя страна се развива в област конкретно за климатицация и бързо проектира първият климатик, който позволявал контрол над влагата във въздуха и температурата в помещенията. Днес тази машина е позната като общо събирателно на устройство, което едновременно дава прохлада и отоплява при нужда.

С това свое начинание Кериър поставя и основите, подтиквайки собствениците на Buffalo Forge Company да създадат дъщерна фирма. Тя получила името Carrier Air Conditioning Company.

След Първата Световна Война и под предлог, че хората се нуждаят от икономични уреди за отопление, отдела за климатици бива закрит, защото за онова време те не били достатъчно икономични.

Тази ситуация, обаче не отказва Уилис Кериър от идеите му и той поставя основите на компания известна като Carrier Engineering Corporation. И днес тя просъществувала и дори е сред водещите лидери на пазара за отоплителни тела, в частност климатици.